10x Beste (gratis) musea in Parijs, museumpas & tips

Op zoek naar de beste (gratis) musea in Parijs en alles weten over de museumpas? Het Louvre museum en het Musée d’Orsay zouden bovenaan jouw lijstje moeten staan. Dit zijn zonder twijfel twee van de beste musea in Parijs. Daarnaast zijn er hele bijzondere (gratis) musea gewijd aan bekende kunstenaars zoals Picasso, Rodin en Monet. De lichtstad telt zo’n 130 musea en er komen er steeds maar bij. De perfecte plek om te verdwalen in historische gebouwen waar de grootste kunstwerken uit verschillende (moderne) artistieke stromingen, tijdsperioden en culturen te vinden zijn. Veel van ’s werelds grootste kunstenaars kwamen in Parijs wonen en werken. Tip: neem af en toe de metro in Parijs om je te verplaatsen, heel wat leuke musea liggen wat uit elkaar.

Heb je eenmaal de grootste musea bezocht? Bezoek dan enkele kleine musea in Parijs. Er zijn mooie musea voor ieders interesse, van parfums tot mode en kermissen. We delen ook enkele van onze favoriete gratis musea in Parijs. Het leukste en mooiste museum? Onze keuze gaat naar het Musée d’Orsay. Het Musée d’Orsay staat ook op de eerste plaats in de harten van veel Parijzenaars. Of het nu gaat om moderne kunst, mode, architectuur of beroemde werken van Monet en Picasso, we nemen je mee naar de (nieuwste) museums. Ontdek in dit artikel de top 10 van beste musea om te bezoeken en bestel je tickets & tours eenvoudig online. En ken je de Parijs museumpas of museumkaart voor 2, 4 of 6 dagen al?

Goed om weten:
– Sommige musea in Parijs zijn elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk.
– Ben je nog geen 26? Dan mag je bij heel veel musea gratis binnen.
– Ga je met de kinderen naar Parijs? Bezoek dan het natuurhistorisch museum.

• Leuk om te doen: Rondvaart op de Seine met Bateaux Mouches (1u) →

 

Leuke musea in Parijs & museumpas
Leuke musea in Parijs & museumpas
Sommige zondagen zijn de musea gratis
Sommige zondagen zijn de musea gratis

Plan je volgende citytrip naar Parijs!

• Onze favoriete hotels in Parijs om heerlijk te overnachten
• Boek je tickets, tours & attracties op Tiqets
• Bol.com voor leuke reiskoffers & reisgidsen over Parijs
• Met de trein naar Parijs: reis met Eurostar (Ex Thalys)
• Goedkoop met de FlixBus of je auto parkeren via Parclick

Top 10 van beste en leukste musea in Parijs & museumpas (+ extra 6 gratis te bezoeken)
  Add a header to begin generating the table of contents

  1. Het Louvre: bekendste en grootste kunstmuseum van Parijs (1e)

  Het Louvre, het bekendste en grootste museum ter wereld mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je bezoek de lichtstad. Het Louvre is, naast de Eiffeltoren, een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Parijs. En terecht. Het culturele symbool van Parijs met een aantal wereldberoemde kunstwerken zoals de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci of de Venus van Milo. De kunstwerken beslaan een geschiedenisperiode van maar liefst 5000 jaar. Je trekt er best een volledige dag voor uit. Tip: koop je ticket zeker vooraf om zo de wachtrij te vermijden.

  Tickets & tours Louvre →

  2. Musée d’Orsay: kunst in een voormalig treinstation (7e)

  Het Musée d’Orsay is zonder twijfel een van de rijkste en meest opwindende musea voor schone kunst ter wereld. Het is gevestigd in een voormalig treinstation, een must-visit bestemming voor kunstliefhebbers en reizigers die willen genieten van de pracht van 19e- en 20e-eeuwse kunst. De permanente collectie herbergt honderden adembenemende originele werken van meesters van de vroegmoderne en impressionistische kunst, waaronder Henri Matisse, Claude Monet, Edgar Degas, Vincent van Gogh en Auguste Rodin. Het wereldwijd geliefde museum, net zoals het Louvre museum, beheert ook het hele jaar door verschillende grote tijdelijke tentoonstellingen en organiseert speciale evenementen.

  Tickets & tours Musée d’Orsay →

  3. Musée Rodin: dromerige kunstwerken in een prachtig landhuis (7e)

  Het Rodin museum in Parijs is gevestigd in het prachtige Hôtel Biron waar de beeldhouwer de laatste jaren van zijn leven woonde. Een bezoek aan dit leuke museum is eerder een dromerige ervaring. In het elegante landhuis bevinden zich tal van sculpturen en persoonlijke bezittingen van Rodin, waaronder enkele meesterwerken geschilderd door Van Gogh, Monet en Renoir. Rodins werken worden begeleid door verschillende stukken van zijn minnares en leerling Camille Claudel. In de tuin zijn beroemde kunstwerken te zien, zoals De Burgers van Calais, De Poorten van de Hel en De Denker. Een van de beste musea in Parijs.

  Tickets & tours Musée Rodin →

   

  4. Centre Pompidou: leuke moderne kunstmuseum (4e)

  De primaire kleuren, zichtbare pijpen en luchtkanalen van Centre Pompidou maken het tot een van de bekendste bezienswaardigheden in de Franse hoofdstad. Het Pompidou herbergt werk van kunstenaars, van Pablo Picasso tot Wassily Kandinsky en verwelkomde vorig jaar ruim drie miljoen bezoekers. Mis het fantastische uitzicht over Parijs niet op de bovenste verdieping. Beneden is Place Pompidou een levendige plek. Mis de Stravinsky-fontein niet (net gerenoveerd) en neem vlakbij een heerlijke pauze in Jardin Anne-Frank.

  Goed om weten: Centre Pompidou zal vanaf 2025 voor vijf jaar zijn deuren sluiten wegens renovatie.

  Tickets & tours Centre Pompidou →

  5. Musée Picasso: bijzondere werken van de Spaanse kunstenaar (3e)

  Het Musée Picasso, voor het eerst geopend in 1985, is een van de meest waardevolle, bijzondere en prestigieuze musea van Parijs. Gelegen in het grote 17e-eeuwse Hôtel Salé in het hart van de historische wijk Marais (leuk om nadien deze bruisende wijk te ontdekken). Het Picasso museum biedt een opmerkelijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken en gravures van de beroemde Spaanse kunstenaar. Zijn minnaars, vrouwen en muzen zijn in al zijn periodes vertegenwoordigd. En je kan er natuurlijk ook de zelfportretten van Picasso bewonderen.

  Tickets & tours Musée Picasso →

  6. Bourse de Commerce – Pinault Collection: nieuw museum in Parijs (1e)

  Bourse de Commerce opende de deuren in mei 2021 als het nieuwste kunstmuseum van Parijs. Op deze plek stond ooit het paleis van Catharina de’ Medici. De Medici-zuil voor het gebouw is hiervan het enige overblijfsel. Dit kunstmuseum toont de privécollectie van François Pinault en tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Ook zijn er verschillende tijdelijke tentoonstellingen die zeker de moeite waard zijn. Let vooral ook op het licht van de glazen koepel (staat op de monumentenlijst), de muurschilderingen net onder de koepel, het uitzicht vanaf de bovenste verdieping en de dubbele helixtrap.

  Tickets & tours Bourse de Commerce →

  Beste musea in Parijs bezoeken
  Beste musea in Parijs bezoeken

  7. Musée de l’Orangerie: ontdek de beroemde werken van Monet (1e)

  Musée de l’Orangerie herbergt acht ‘Nymphéas’ (waterlelies) schilderijen ter grootte van een tapijt. De sobere setting, gehuisvest in twee effen ovale kamers, biedt bezoekers de mogelijkheid zich volledig onder te dompelen in de romantiek van Monets werken. Er is echter wel meer in de Orangerie dan alleen de werken van Monet. Beneden vind je ook Cézanne, Renoir, Matisse en Picasso. Ook de collectie impressionisme van Jean Walter en Paul Guillaume zijn een omweg waard is. Ben je liefhebber van fotografie? Aan de andere kant van Jardin des Tuileries ligt het Jeu de Paume, een must-do voor elke fotograaf met boeiende tentoonstellingen.

  Tickets & tours Musée de l’Orangerie →

  8. Fondation Louis Vuitton: moderne en hedendaagse kunst (16e)

  Het Fondation Louis Vuitton museum werd geopend in 2014 en ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Het prachtige gebouw baadt in het licht en heeft de vorm van golvende zeilen over het water of misschien wel van een scheepsromp. “Ik droom ervan een prachtig schip voor Parijs te ontwerpen dat de diepgaande culturele roeping van Frankrijk symboliseert”, zei Frank Gehry. En toen bouwde hij het. In het museum een geweldige verzameling van moderne en hedendaagse kunst. Elk jaar zijn er twee tijdelijke tentoonstellingen te zien. Neem voldoende tijd om één van de beste musea in Parijs te verkennen. Gelegen in het Bois de Boulogne en dus niet echt in het centrum. In de buurt ligt ook het mooie Parc de Bagatelle.

  Tickets & tours Fondation Louis Vuitton →

  9. Palais de Tokyo: anti-museum voor de hedendaagse kunstenaar (16e)

  Palais de Tokyo is een soort anti-museum dat plaats biedt aan hedendaagse kunstenaars. Het staat in Europa bekend als een van de meest gerenommeerde musea op het gebied van moderne kunst. Niet alleen schilder- en beeldhouwwerken, maar ook de literatuur, performances, muziek en installaties worden door het museum tentoongestelden maken het museum absoluut de moeite waard. Er zijn geen permanente tentoonstellingen. Het is moeilijk om te beschrijven wat je er gaat vinden, want de plek is erg dynamisch en er is altijd iets nieuws te vinden.

  TIP: ga nadien eten bij Monsieur Bleu, de vaste trendy bistro van Palais de Tokyo. Gelegen aan de westelijke vleugel en een patio met uitzicht op de fontein (en de Eiffeltoren in de verte!).

   

  10. Muséum national d’Histoire naturelle: natuurhistorisch museum (5e)

  Het natuurhistorisch museum van Parijs ligt in een prachtige groene omgeving in het 5e arrondissement. Het opende haar deuren reeds in 1793 en de collectie van natuurhistorische objecten is dan ook enorm groot. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe een Dodo er in het echt uitzag, dan kun je hier een opgezet exemplaar gaan bewonderen. Daarnaast zijn er ook nog vele andere dierlijke resten aanwezig, zodat je een goede indruk krijgt van de flora en fauna in de loop der jaren. Er is ook een dierenpark dat bij het complex hoort. Met kinderen naar Parijs? Dan is het natuurhistorisch museum in Parijs een absolute aanrader.

  Tickets & tours Muséum national d’Histoire naturelle →

  Extra: 6 gratis (minder) bekende & bijzondere musea in Parijs

  Het Louvre en het Musee d’Orsay staan ​​al op je lijstje? Parijs is gevuld met mooie, kleinere musea die je niet mag missen. Hier zijn een aantal van onze favoriete gratis musea in Parijs. De tijdelijke tentoonstellingen zijn niet gratis.

  Musée Carnavalet (3e): het oudste museum in Parijs gewijd aan de geschiedenis van de hoofdstad (gratis toegang voor permanente tentoonstellingen)
  Musée de la Vie romantique (9e): een klein museum gewijd aan de schilder Ary Scheffer met een romantische tuin om iets te eten of drinken (gratis toegang voor permanente tentoonstellingen)
  Petit Palais (8e):  Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris met een uitgebreide kunstcollectie en idyllische binnentuin (gratis toegang voor permanente tentoonstellingen)
  Maison de Victor Hugo (4e):  de Franse dichter, toneelschrijver en romancier woonde van 1832 tot 1848 op de tweede verdieping van dit voormalige Hôtel Rohan-Guéménée (gratis toegang)
  Musée d’Art Moderne de Paris (16e):  museum voor moderne kunst van de stad Parijs met La Fée Electricité, het grootste schilderij ter wereld (gratis toegang voor permanente tentoonstellingen)
  Musée Édith Piaf (11e):  een klein museum gewijd aan de iconische Parijse chanteuse en een verborgen juweeltje (gratis toegang, reserveren noodzakelijk)

  Extra: officiële museumpas in Parijs voor 2, 4 of 6 dagen (Paris Museum Pass)

  Met de Parijs museumpas (Paris Museum Pass) geniet van je van voorrangstoegang tot meer dan 60 musea en monumenten in en rond Parijs, waaronder het Louvre, Musée d’Orsay, Centre Pompidou, enz… De museumpas kan voor 2, 4 of 6 dagen worden gekocht en de prijs voor een meerdaagse pas is erg voordelig. Bij elke pas zit een handige flyer met informatie over de plekken waar je de museumkaart kan gebruiken.

  In welke musea kan je de Parijs museumpas gebruiken?
  De museumpas kan worden gebruikt bij veel van de populaire musea en monumenten van Parijs waaronder de Arc de Triomphe, het Louvre, Sainte-Chapelle, Musée Rodin, Musée d’Orsay, het Pantheon en nog veel meer. Verder kan de museumkaart kan ook worden gebruikt op veel locaties buiten Parijs, zoals het Paleis van Versailles en Château de Fontainebleau. Een aanrader als je van plan bent om veel musea te bezoeken.

  Waar kan je de museumpas Parijs kopen?
  Boek een Parijs Museumpas voor 2, 4, of 6 dagen →

  Dit waren de leukste (gratis) musea in Parijs. De stad heeft zoveel bijzondere musea dat het tijdens een bezoek vaak lastig kiezen is. Ben je van plan om meerdere (kleine) musea te bezoeken? Dan is de Parijs museumpas voor 2, 4 of 6 dagen de beste keuze. Ontdek ook de top 10 bezienswaardigheden in Parijs.

  Deel dit artikel