Notre-Dame Parijs bezoeken: heropening, tickets & tips

De Notre-Dame van Parijs gaat weer open! De kathedraal is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Parijs. Met een geschiedenis die bijna 900 jaar teruggaat, heeft deze gotische kathedraal enkele van de belangrijkste momenten in de Franse geschiedenis meegemaakt. Dit middeleeuwse bouwwerk (vereeuwigd door Victor Hugo in een van zijn romans) maakt altijd indruk met zijn majestueuze architectuur en rijkdom aan kunstwerken. Zoals de prachtige roosvensters in het transept die tot de grootste van Europa behoren, met een diameter van maar liefst 13 meter. De Notre-Dame is gelegen op het Île de la Cité, het historische stadscentrum van Parijs in het 4e arrondissement.

Nadat de kerk op 15 april 2019 zwaar beschadigd raakte door een brand, duurde het iets meer dan vijf jaar om de restauraties te voltooien. De heropening voor het grote publiek is op 8 december 2024. Hoewel de kathedraal in december weer opengaat, is een bezoek aan de torens en schatkamer nog niet direct mogelijk. Nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond en deze gaan nog door in 2025 en 2026. Ook de omgeving rond de Notre-Dame zal vernieuwd worden met groene ruimtes. Ga je dit jaar met kerst naar Parijs? Dan is dit een unieke kans om als een van de eerste bezoekers de gerestaureerde kathedraal te bewonderen. Of bezoek de Notre-Dame kerstmarkt tegenover de kathedraal.

Goed om weten: de Notre-Dame kathedraal in Parijs gaat op 8 december 2024 om 18.30u terug open voor het grote publiek (misviering). Op 7 december is er een feestelijke opening. We vertellen je in dit artikel ook hoe je gratis tickets kan reserveren en leuke weetjes.

• Leuk om te doen: Tickets Rondvaart op de Seine met Bateaux Mouches (1u) →
• Handige combi: Tickets Louvre Museum + Eiffeltoren 2e verdieping of top →

De Notre-Dame van Parijs bezoeken
De Notre-Dame van Parijs bezoeken
Heropening Notre-Dame kathedraal
Heropening Notre-Dame kathedraal

Plan je volgende citytrip naar Parijs!

• Onze favoriete hotels in Parijs om heerlijk te overnachten
• Boek je tickets, tours & attracties op Tiqets
• Evenementen, concerten (Candlelight) & shows op Fever
• Bol.com voor leuke reiskoffers & reisgidsen over Parijs
• Goedkoop je auto parkeren in Parijs via Parclick

Notre-Dame kathedraal in Parijs bezoeken 2024/2025: heropening na de brand, tickets, geschiedenis, weetjes & tips
    Add a header to begin generating the table of contents

    1. Heropening van de Notre-Dame in Parijs in december 2024 & tickets

    De heropening van de gerestaureerde Notre-Dame-kathedraal in Parijs is op zaterdag 7 december 2024, met een weekend vol ceremonies. Op 8 december 2024 om 18.30u gaat de kathedraal weer open voor het grote publiek met een misviering. Om de Notre-Dame van Parijs te bezoeken tijdens de eerste dagen na de heropening, kan je een gratis ticket reserveren via het online registratiesysteem van de kathedraal. In theorie is reserveren niet verplicht, geeft het bisdom Parijs aan op haar website. Het wordt echter sterk aanbevolen.

    Hou er rekening mee dat je slechts een paar dagen van tevoren kunt reserveren, niet weken of maanden op voorhand. Zodra de eerste bezoekersaantallen afnemen tot normale niveaus (vanaf 16 december 2024), zal je waarschijnlijk geen reservering meer moeten maken. Verder zal de Notre-Dame vanaf het voorjaar van 2025 terug opengaan voor groepen.  Hou de website van de Notre-Dame in het oog.

    Hoe boek ik een ticket om de Notre-Dame te bezoeken?
    Om de heropening zo soepel mogelijk te laten verlopen, werd een gratis reserveringssysteem opgezet via de officiële website van de Notre-Dame en mobiele app (te downloaden op iOS en Android). De boekingen gingen van start op dinsdag 3 december 2024, met slots van 30 minuten die in real time worden aangepast aan de bezettingsgraad. De eerste bezoekdagen waren op enkele minuten uitverkocht.

    2. De brand van 15 april 2019 in de Notre-Dame kathedraal

    Op 15 april 2019 werd de Notre-Dame getroffen door een verwoestende brand. De beelden van de brandende Notre-Dame, een van de beroemdste symbolen van Parijs, zijn de hele wereld rondgegaan. Het vuur ontstond in de avond en verspreidde zich erg snel door het houten dakgebinte, bekend als ‘het bos’ vanwege de vele eeuwenoude balken die het ondersteunden. De brand veroorzaakte de instorting van de iconische torenspits (ontworpen door architect Eugène Viollet-le-Duc in de 19e eeuw) en beschadigde een aanzienlijk deel van het dak. Hoewel de stenen structuur grotendeels intact bleef, werden kostbare kunstwerken en relikwieën bedreigd.

    Dankzij de inzet van honderden brandweerlieden en een enorme reddingsoperatie konden veel van deze waardevolle objecten, zoals de doornenkroon en historische klokken, worden gered. De brand bracht een golf van solidariteit op gang, waarbij donateurs van over de hele wereld miljarden euro’s toezegden voor de restauratie van deze onschatbare culturele schat.

     

    3. Geschiedenis van de Notre-Dame kathedraal in Parijs

    De Notre-Dame van Parijs is een van de beroemdste gotische kathedralen ter wereld en werd gebouwd tussen 1163 en 1345. De eerste steen werd gelegd onder bisschop Maurice de Sully (tijdens de regering van koning Lodewijk VII) met als doel een majestueus religieus centrum te creëren dat de macht van de kerk en de hoofdstad zou weerspiegelen. De bouw combineerde innovatieve gotische architectuur met elementen zoals spitsbogen, luchtbogen en prachtige glas-in-loodramen, die een revolutionaire esthetiek en techniek vertegenwoordigen. Gedurende de middeleeuwen werd de kathedraal een belangrijk centrum voor religieuze ceremonies en politieke gebeurtenissen, waaronder kroningen en staatsaangelegenheden.

    De beroemde kathedraal heeft door de eeuwen heen vele veranderingen en uitdagingen ondergaan. Tijdens de Franse Revolutie in de late 18e eeuw raakte de Notre-Dame voor een eerste keer zwaar beschadigd. Veel van de kunstwerken en religieuze symbolen werden vernietigd. Dankzij de roman De Klokkenluider van de Notre-Dame van Victor Hugo in 1831 werd de aandacht opnieuw gevestigd op de waarde van het monument. Dit leidde tot een grootschalige restauratie onder leiding van architect Eugène Viollet-le-Duc in de 19e eeuw.

    In april 2019, werd de Notre-Dame getroffen door een verwoestende brand die de torenspits en een groot deel van het dak verwoestte. Wereldwijde inspanningen zijn sindsdien gericht op het herstel van dit iconische monument, dat symbool staat voor de geschiedenis, kunst en spiritualiteit van Parijs.

    • Wat kan je allemaal bezoeken in de Notre-Dame?
    Niet te missen aan de buitenkant van de Notre-Dame zijn de 2 gotische torens, de torenspits en de waterspuwers. Binnenin is de kathedraal versierd met Bijbelse beelden, maar het mooiste om te bewonderen zijn de glas-in-lood ramen en roosvensters van 13 meter diameter die religieuze verhalen uitbeelden.

    Notre-Dame Parijs: tickets & weetjes
    Notre-Dame Parijs: tickets & weetjes
    De brand in de Notre-Dame Parijs
    De brand in de Notre-Dame Parijs

    4. Leuke weetjes over een bezoek aan de Notre-Dame

    • Een eerste leuk weetje? Op het plein voor de Notre-Dame bevindt zich het Point Zéro, startpunt van alle afstandsmetingen in Frankrijk. Het is een kleine bronzen ster in de grond die veel toeristen als gelukssymbool aanraken.
    • De Notre-Dame van Parijs is 130 meter lang en 69 meter breed. Het schip heeft een hoogte van 35 meter. De vieringtoren is 90 meter hoog.
    • De kosten voor de totale renovatie worden geschat op 700 miljoen euro en zijn volledig gedekt door donaties (meestal giften onder de 1000€). In totaal kwam 846 miljoen euro aan giften binnen van 340.000 donateurs uit 150 landen.
    • Jaarlijks bezoeken zo’n 12 miljoen mensen de Notre-Dame kathedraal (bezoekersaantal vóór Covid)
    • Wist je dat je ook de torens kan bezoeken (momenteel nog niet mogelijk door de restauratie)? De trap naar de toren bestaat uit 365 traptreden.
    • De grootste klok van de Notre-Dame, Emmanuel, weegt meer dan 13 ton. Hij wordt alleen geluid bij speciale gelegenheden, zoals nationale feestdagen.
    • De Notre-Dame herbergt een van de beroemdste kerkorgels ter wereld. Dit meesterwerk heeft ongeveer 8000 pijpen en vijf klavieren.
    • In de 19e eeuw was de kathedraal in verval geraakt en zelfs met sloop bedreigd. De publicatie van Victor Hugo’s roman De Klokkenluider van de Notre-Dame in 1831 bracht grote publieke belangstelling voor het gebouw.
    • De waterspuwers van de Notre-Dame zijn niet alleen decoratief maar ook functioneel. Ze dienen als regenpijpen en leiden water weg van de muren van de kathedraal. Hun enge uiterlijk zou volgens de traditie kwade geesten afschrikken.

     

    5. De Notre-Dame: adres, openingstijden & openbaar vervoer

    Adres van de Notre-Dame: 6 Parvis Notre-Dame – Place Jean-Paul II, 75004 Paris
    Openingstijden van de kathedraal na de heropening:
    – Op 8 december 2024 (dag na de openingsceremonie) is de kathedraal geopend van 17.30u tot 22.00u
    – Van 9 tot 13 december 2024 van 15.30u tot 22.00u
    – In het weekend van 14 en 15 december 2024 open tussen 15.30u en 20.00u
    Openingstijden vanaf 16 december 2024:
    – Van maandag tot vrijdag van 7.45u tot 19.00u (op donderdag tot 22u)
    – Zaterdag en zondag van 8.15u tot 19.30u
    • Openbaar vervoer: het beroemde monument ligt in het hart van het Île de la Cité en is goed bereikbaar met de metro (metro lijn 4 – haltes Cité of Saint-Michel). Ook verschillende bussen (21, 38, 47, 85 en 96) stoppen in de buurt. 

    Na de Olympische Spelen staat Parijs dit jaar opnieuw in de schijnwerpers met de heropening van de Notre-Dame. Meer dan vijf na de verwoestende brand van 2019 kan je vanaf december 2024 de kathedraal weer een bezoek brengen en genieten van de prachtige gothische architectuur. Veel plezier met deze weetjes & tips!

    Deel dit artikel