10x Montmartre Parijs: tips in de schilderswijk & hotspots

Ga je de wijk Montmartre in Parijs bezoeken? Montmartre is gelegen in het 18e arrondissement en een van de leukste wijken in Parijs. Een romantische schilderswijk in Parijs met veel karakter en heel wat populairste toeristische trekpleisters. Geplaveide straatjes, historische gebouwen, Place du Tertre waar kunstenaars gretig schilderen, prachtig uitzicht op de stad en uiteraard de stralend witte Sacré-Coeur. Hou er rekening mee dat er regelmatig trappen zijn in Montmartre.

Een wandeling door het 18e arrondissement van Parijs lijkt alsof je teruggaat naar de jaren twintig. Ooit was de wijk Montmartre een dorpje buiten de stad maar hoort sinds 1860 tot Parijs. Veel bekende schilders en kunstenaars zoals Vincent van Gogh en Picasso hebben hier gewoond en gewerkt. De drukte kan soms wat overweldigend zijn, vooral in de zomermaanden. Tip: ga vroeg in de morgen om de grote drukte te vermijden en de schilderachtige straatjes zoals de rue de l’Abreuvoir te bewonderen.

De wijk Montmartre heeft heel wat bekende bezienswaardigheden zoals Place du Tertre, Moulin Rouge, Cimetière de Montmartre of Musée de Montmartre (die alleen al voor zijn prachtige tuin met terras een bezoekje waard is). Er is zelfs een wijngaard in Montmartre (Clos Montmartre). Maar er is zoveel meer in deze buurt dan deze beroemde bezienswaardigheden. Wat te doen in Montmartre? In dit artikel de 10 beste dingen om te zien & doen in de wijk Montmartre, gezellige restaurantjes waar je lekker kunt eten en de leukste tips en weetjes. En ontdek zeker ook de beste boutique hotels in Montmartre waar je heerlijk kan overnachten.

TIP: Montmartre bezoeken met de metro? Dan kan je best uitstappen bij de metrostations Abbesses of Anvers.

• Leuk om te doen: Tickets Rondvaart op de Seine met Bateaux Mouches (1u) →

De wijk Montmartre in Parijs bezoeken
De wijk Montmartre in Parijs bezoeken
Ontdek de schilders- en kunstenaarswijk in Parijs
Ontdek de schilders- en kunstenaarswijk in Parijs

Plan je volgende citytrip naar Parijs!

• Onze favoriete hotels in Parijs om heerlijk te overnachten
• Boek je tickets, tours & attracties op Tiqets
• Bol.com voor leuke reiskoffers & reisgidsen over Parijs
• Met de trein naar Parijs: reis met Eurostar (Ex Thalys)
• Goedkoop met de FlixBus of je auto parkeren via Parclick

Wat te doen in de kunstenaarswijk Montmartre: bezienswaardigheden, activiteiten, restaurant & tips
  Add a header to begin generating the table of contents

  1. Sacré-Coeur: toeristische trekpleister in de wijk Montmartre

  De Sacré-Coeur ligt op de heuvel Montmartre en behoort tot de top 10 bezienswaardigheden van Parijs. De Sacré-Coeur werd in 1871 gebouwd om de slachtoffers van Frans/Duitse oorlog te herdenken. Op de Eiffeltoren na, heeft de Sacré-Coeur het hoogste uitkijkpunt van de stad. 

  De toegang tot de Sacré-Coeur is gratis. Vanaf de koepel (die wel betalend is) heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Om de Sacré-Coeur te bereiken moet je eerst 237 trappen beklimmen of je neemt de kabelbaan omhoog. Ook voor een bezoek aan de crypte is een toegangsprijs. Hou er wel rekening mee dat er ook hier op drukke dagen vaak een lange wachtrij is. Of boek je ticket voor een begeleide tour in de Sacré-Coeur en geniet daarna van een geweldige wandeling door de wijk Montmartre.

  • Tickets & tours Sacré-Coeur →

  2. Kunstenaars aan het werk op het beroemde Place du Tertre

  Het kloppende hart van de wijk Montmartre is niet de Sacré-Coeur maar Place du Tertre, een heel bekend pleintje een paar honderd meter verderop. Kunstenaars, die wel tien jaar moeten wachten om hier een felbegeerde plekje te bemachtigen, kletsen bij de lege doeken van hun schilderezels. Pak een stoel en misschien is het wel jouw dag voor een karikatuur of schets. Place du Tertre bezoeken is één van de belangrijkste dingen om te doen in Montmartre.

  TIP: de meeste cafés, brasseries en restaurants op dit plein zijn véél te duur en het eten is behoorlijk middelmatig! Ga ergens anders heen om te lunchen of dineren in Montmartre (lees verder in dit artikel de beste restaurant tips in Montmartre).

  3. Het zinkende huis in Montmartre: minder bekende bezienswaardigheid

  Ken je het zinkende huis in Parijs? Een wat minder bekende bezienswaardigheid in de wijk Montmartre maar leuk om te doen en zien tijdens een bezoek aan de schilderswijk. Het is eigenlijk een optische illusie en een van die plekken die de afgelopen jaren heel populair geworden is op social media. Wat moeilijk te vinden maar het zinkend huis ligt eigenlijk vlak naast de Sacré-Coeur. Als je de laatste trappen oploopt om bij de Sacre-Coeur te komen, ziet u aan uw rechterhand een graskant. Hierachter ligt het zinkende huis in Parijs. Het is moeilijk te missen omdat het een donkeroranje, romige kleur heeft en het enige huis is dat zichtbaar is vanaf deze trap.

  4. Eten en drinken in de schilderswijk Montmartre: 10x leuke restaurants

  De wijk Montmartre heeft heel wat leuke restaurantjes waar je lekker kan eten en drinken. Lunchen of dineren tussen de kunstenaars of in het beroemde ‘La Maison Rose’ in Montmartre? We delen een aantal van onze favoriete restaurants & hotspots waar je h(eerlijk) kan eten.

  Hieronder 10 van onze favoriete restaurants om culinair te genieten in de wijk Montmartre:
  – La Maison Rose: één van de bekendste restaurants in deze wijk
  – Pizzeria Al Caratello: favoriet onder de inwoners van de wijk
  – La Moulin de la Galette: klassieke Franse gerechten in een oude windmolen
  – Le Consulat: ooit bezocht door beroemde kunstenaars, schrijvers en schilders zoals Picasso en Van Gogh
  – La Bonne Franquette: gevestigd in een 16e-eeuws huis in het hart van Montmartre
  – Le Poulbot: restaurant met traditionele gerechten zoals Franse uiensoep, confit de canard of escargots
  – Signature: klassiekers uit de Franse keuken met Koreaanse smaken
  – LouLou: sharing concept met vegetarische alternatieven
  – La Boîte aux Lettres: eenvoudige maar creatieve Franse hoofdgerechten, salades en desserts
  – L’Annexe: klein en gezellig restaurant met goede prijs-kwaliteitverhouding

  – Pink Mamma: net niet in Montmartre gelegen maar een bekende en hippe pizzerria (ze hebben meerdere restaurants in Parijs) die we toch graag ook even meegeven.

  • Lees ook: 10x Beste restaurants in Parijs: lekker uit eten & tips →

   

  5. Bewonder de laatste wijngaard in Parijs ‘Clos de Montmartre’

  Le Clos Montmartre is één van de laatst overgebleven wijngaarden in het centrum van Parijs. In totaal worden er jaarlijks nog zo’n 1000 flessen ‘Clos Montmartre’ geproduceerd en gedronken. De wijnflessen worden geveild tijdens het jaarlijkse oogstfeest in Montmartre en de gemaakte winst wordt besteed aan de financiering van projecten in het 18e arrondissement. De wijngaard is helaas doorgaans gesloten voor het publiek maar er zijn tijdens het jaar een paar rondleidingen mogelijk (meestal tijdens de herfstperiode).

  TIP: breng tijdens de herfst in Parijs een bezoek aan het beroemde wijnoogfeest ‘Fête des Vendanges de Montmartre’ met rondleidingen, optredens, degustaties, enz… Een unieke manier om de wijk Montmartre te ervaren en ook alles te leren over hoe de Franse wijn gemaakt wordt.

  6. Dwaal rond in het Musée de Montmartre en de Renoir-tuinen

  Het Musée de Montmartre is één van onze favoriete musea in Parijs en absoluut een bezoekje waard. Dit kleine museum is verdeeld over twee historische gebouwen die huizen en studio’s zijn geweest van onder meer Renoir, Raoul Dufy en Suzanne Valadon. Het herbergt nu een verzameling kunstwerken die het verhaal vertellen van het artistieke leven van Montmartre: cabarets, studio’s en cafés. Er worden permanente collecties tentoongesteld in een prachtig huis (het oudste huis in Montmartre). De tentoongestelde werken vertellen de geschiedenis van de wijk. Met souvenirs van de cabarets waarvan de geschiedenis niet los kan worden gezien van die van Montmartre: Le Chat Noir, Le Lapin Agile of Le Moulin Rouge.

  Er is ook een prachtige tuin (Renoir-tuinen) met heerlijk terras en geweldig uitkijkpunt over de laatste wijngaard van Montmartre. Sla dit museum niet over als je een wandeling door Montmartre maakt!

  • Tickets Musée de Montmartre →

  Montmartre Parijs kunstenaars
  De leukste bezienswaardigheden in Montmartre
  Montmartre is de beroemde wijk van kunstenaars
  Montmartre is de beroemde wijk van kunstenaars

  7. Breng een bezoek aan Cimetière de Montmartre

  Cimetière de Montmartre werd ingehuldigd op 1 januari 1825 en is de derde grootste begraafplaats in Parijs, na die van Père-Lachaise en die van Montparnasse. Het heeft meer dan 20.000 concessies en beslaat vandaag ongeveer 11 hectare (Père-Lachaise is 43 hectare groot). Er liggen heel wat beroemde mensen begraven: zangers, dansers, acteurs, politici en componisten zoals Dalida en France Gall. Andere bekende namen zijn die van de Russische danser en choreograaf Vaslav Nijinsky en de schrijver Emile Zola, wiens lichaam inmiddels naar het Pantheon is verplaatst. De begraafplaats wordt overspannen door de Pont Caulaincourt, een metalen brug uit 1888, en omgeven door weelderige of moderne gebouwen, wat de begraafplaats een bijzonder karakter geeft.

  8. Le mur des je t’aime: beroemde liefdesmuur in een romantisch parkje

  Montmartre is trots op zijn monument voor geliefden: Le mur des je t’aime. De liefdesmuur werd ingehuldigd in 2000 en is een must-see geworden in de buurt. Het werd ontworpen door Frédéric Baron en brengt meer dan 300 ‘Ik hou van jou’-woorden samen in bijna elke taal ter wereld. De creatie van de muur werd toevertrouwd aan Claire Kito (kalligraafkunstenaar) en Daniel Boulogne (kunstconstructeur en specialist in geschilderde muren).

  Op een oppervlakte van 40m2 nodigen de 612 geëmailleerde lavategels je uit voor een rondreis door de wereld van de liefde. Breng zeker een bezoekje aan deze bekende liefdesmuur in Montmartre, gelegen aan de Place des Abbesses, op een steenworp afstand van het fotogenieke metrostation Abbesses.

   

  9. Ontspan in het park van Square Marcel-Bleustein-Blanchet

  Een beetje verscholen achter de Sacré Coeur (en weg van alle toeristen) vind je een groene oase in de kunstenaarswijk Montmartre: Square Marcel-Bleustein-Blanchet. Het plein biedt zonder twijfel één van de mooiste uitzichten op de Sacré-Coeur. In het voorjaar en vooral tijdens de zomermaanden is dit kleine park in Montmartre de perfecte plek om even uit te rusten of te genieten van een leuke picknick. Een aanrader!

  10. Beleef een geweldige show in de Moulin Rouge

  De Moulin Rouge in Parijs, gelegen aan de voet van Montmartre, is het beroemdste cabaret ter wereld. Een geweldige show gevuld met speciale effecten en prachtige kostuums. Met zijn kenmerkende felrode windmolen is de Moulin Rouge het best beoordeelde cabaret in Parijs. Precies zo oud als de Eiffeltoren in Parijs, zou een bezoek aan de Moulin Rouge absoluut op jouw to-do-lijst moeten staan. Een plek waar de beroemde Franse cancan geboren werd tijdens een prachtige periode in de Franse geschiedenis: de Belle Époque. Een show bezoeken in de Moulin Rouge in Parijs is een echt feest met heerlijk eten, champagne & dans.

  • Tickets Moulin Rouge (met champagne) →

  • Tickets Moulin Rouge (met diner) →

  Montmartre in Parijs is een bruisende buurt met tal van bezienswaardigheden en hippe adresjes om te eten en drinken. De schilderswijk is ook een gezellige plek om te shoppen met ook heel wat vintage winkels. Nog op zoek naar een leuk hotel in deze kunstenaarswijk? Ontdek de 5x Beste boutique hotels in Montmartre Parijs. Tijd om te trappen te nemen in de leuke wijk Montmartre!

  Deel dit artikel