Metro in Parijs: kaartjes en tickets, zones, kaart & tips

De metro in Parijs. Hoe werkt de metro in Parijs en waar kan ik tickets kopen? Parijs is een uitstekende stad om te voet te verkennen, maar ook een erg grote stad. Voor de vele bezienswaardigheden is het meestal verstandiger om af en toe de metro te nemen. Het openbaar vervoer is goed te bereiken in de hele stad, evenals in de Parijse voorsteden. De metro heeft een uitgebreide dekking en is gemakkelijk te gebruiken als je eenmaal de verschillende lijnen en zones kent. Kom je met de Eurostar (Ex Thalys) vanuit Brussel of Amsterdam? Dan neem je eenvoudig de metro aan Gare du Nord.

Wist je dat de metro van Parijs een van de oudste metrosystemen ter wereld is? Het opende voor het eerst zijn deuren voor het grote publiek in juli 1900. Tegenwoordig is de metro met méér dan 300 stations, 16 metrolijnen (1 -14 en er zijn 2 extra lijnen) en een afstand van ongeveer 210 kilometer, de snelste manier om door de lichtstad te reizen. Er zijn 16 metrolijnen, elk met een kleur en nummer. Sommige stations zijn aangesloten op de RER. Maak je geen zorgen als je per ongeluk in een trein stapt die de verkeerde kant op gaat. Je kunt bij de volgende halte uitstappen en op de juiste trein stappen zonder dat je nog een kaartje hoeft te kopen.

Metro, RER, tram, bus… de verschillende manieren om je met het openbaar vervoer te verplaatsen in Parijs zijn uitgebreid en brengen je overal waar je maar heen wilt! De metro is de perfecte manier van transport als je bijvoorbeeld Parijs in 1 dag wil bezoeken. In dit artikel beste tips voor het gebruik van de metro in Parijs, zodat je het meeste uit jouw citytrip naar de lichtstad kunt halen: waar je (online) tickets en metrokaartjes kan kopen, prijzen & tarieven, handige apps, dienstregelingen, openingstijden, routebeschrijving, kaart/plattegrond, is de metro wel veilig, enz… 

• Leuk om te doen: Tickets Rondvaart op de Seine met Bateaux Mouches (1u) →

Metro in Parijs: metrokaartjes en tickets kopen
Metro in Parijs: metrokaartjes en tickets online kopen
16 metrolijnen en verschillende zones
16 metrolijnen en verschillende zones

Plan je volgende citytrip naar Parijs!

• Onze favoriete hotels in Parijs om heerlijk te overnachten
• Boek je tickets, tours & attracties op Tiqets
• Bol.com voor leuke reiskoffers & reisgidsen over Parijs
• Met de trein naar Parijs: reis met Eurostar (Ex Thalys)
• Goedkoop met de FlixBus of je auto parkeren via Parclick

De Parijse metro: metrokaartjes en tickets, kaart en plattegrond, zones, prijzen/tarieven & tips
  Add a header to begin generating the table of contents

  1. Metrokaartjes, tickets (online) kopen & tarieven voor de metro in Parijs

  Hoe werkt de metro in Parijs? Welk type metrokaartjes en tickets je moet kopen voor de Parijse metro, hangt af van de duur van je verblijf en hoeveel gebruik je gaat maken van het openbaar vervoer.

  De papieren metrokaartjes zijn stilaan aan het verdwijnen en maken plaats voor oplaadbare OV-pas (Navigo Easy) of tickets op je smartphone (momenteel enkel beschikbaar op Android maar binnenkort ook op iPhone). Aan de loketten en automatische machines kun je momenteel nog steeds losse papieren metrokaartjes krijgen (2,10€ per kaartje), maar het papieren carnet met 10 voordelige metrokaartjes is sinds september 2023 niet meer te koop. Goed om weten: kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis met de metro. Voor kinderen van 4 tem 9 jaar is er een verlaagd tarief.

  Ticket t+
  Dit is een los kaartje voor de metro en heet een “Ticket t+”. De prijs voor zo’n ticket is 2,15€. De kaartjes zijn niet datum gebonden en ongebruikte tickets blijven ook lang geldig. Een “Ticket t+” is geldig om te reizen binnen zones 1 en 2. Met de “Ticket t+” kan je ook met de tram en bus rijden en ook met de kabelbaan bij de Sacré-Coeur.

  TIP: retourkaartjes voor de metro in Parijs bestaan niet. Wil je weer terugreizen met de metro, dan heb je weer gewoon een nieuw kaartje nodig!

  • Een ‘Carnet’ van 10 metrokaartjes
  Ga je regelmatig de metro gebruiken in Parijs? Dan kun je het best een carnet kopen. Dat is een digitale kaart en kost je 17,35€. Je betaalt hiervoor ook éénmalig 2€ voor de heroplaadbare Navigo-pas. Vraag aan het loket voor een ‘Navigo Easy pas’ (er bestaat ook een ‘Navigo Découverte-pas’ voor langere reizen).

  • Mobilis dagkaart
  Met de Mobilis dagpas kan je onbeperkt gebruik maken van de metro in de geselecteerde zones. Een dagkaart voor zone 1 en 2 is optimaal voor een bezoekje aan Parijs in 1 dag. Tarieven vanaf 8,45€ en de prijs is afhankelijk van hoeveel zones je kiest.

  • Paris visite pas voor gezinnen met kinderen
  Dit is een meerdaagse dagpas en handig als je een aantal dagen in Parijs verblijft en dus meerdere dagen onbeperkt met het openbaar vervoer wilt reizen. Deze pas is erg voordelig voor gezinnen met kinderen. Vanaf 6,90€ per dag kan je met deze pas reizen binnen de zones 1 tot en met 3. Profiteer daarnaast ook van kortingen bij verschillende attracties op vertoon van je ticket.

  TIP: kaartjes voor de metro in Parijs online kopen? Een handige optie is de Bonjour RATP-app voor live dienstregelingen en updates. Ook kun je via deze app digitale metrokaartjes online kopen, mits je al een Navigo Easy-pas gekocht hebt. 

   

  2. Kaart / plattegrond van de metro en RER in Parijs

  Bekijk de plattegrond van de metro in Parijs en de RER-lijnen. Elke lijn is genummerd en krijgt een kleur, zodat deze gemakkelijk op een kaart te onderscheiden is. Het kennen van de namen van de stations die je het meest interesseren, is belangrijk om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt.

  Download de metrokaart van Parijs (pdf) →

  Download de RER lijnen van Parijs (pdf) →

  Metro plattegrond Parijs
  Kaart / plattegrond metro Parijs
  RER Parijs plattegrond
  RER Parijs plattegrond

  3. De verschillende metrolijnen en zones van de metro in Parijs

  Er zijn momenteel 16 verschillende metrolijnen (1 -14 en er zijn 2 extra lijnen) en méér dan 300 metrohaltes in Parijs. Als je voor de eerste keer naar de kaart van de Parijse metro kijkt, valt het je op dat de stad in zones is verdeeld. Veel populaire toeristische plekken bevinden zich in zone 1, terwijl zones 2 en 3 de buitenwijken omvatten die grenzen aan Parijs. In zones 4 en 5 vind je de luchthavens Charles de Gaulle en Orly, Disneyland en het Paleis van Versailles.

  4. Het verschil tussen de metro en de RER

  De RER (Réseau Express Régional) is een trein die je naar plaatsen net buiten Parijs (banlieu) brengt. De treinen zijn groter en langer dan de stadsmetro, ze rijden sneller over grotere afstanden en kunnen je dus tijd besparen.

  Er zijn vijf RER-lijnen waarvan dit de 3 meest belangrijkste zijn:
  – Lijn A: naar Disneyland en een van de populairste manieren om het park te bereiken
  – Lijn B: naar de luchthavens Orly en Charles de Gaulle
  – Lijn C: naar het Paleis van Versailles

  Goed om weten: gebruik je de RER alleen binnen zone 1 in Parijs? Dan kun je hetzelfde ticket gebruiken als de (stads)metrolijnen. Ga je net iets verder dan moet je vanaf de grens een apart RER-ticket kopen naar je eindbestemming.

   

  5. Tips voor het nemen van de Parijse metro

  • Neem steeds de snelste route: leer het metronetwerk van Parijs wat kennen en plan dan je reis online. RATP (de transportnetwerkvereniging van Parijs) heeft een zeer handige routeplanner waarmee je de snelste metrolijnen kunt kiezen, bepaalde haltes kunt vermijden of je reis kunt combineren met andere vervoerswijzen zoals de RER.

  • Spitsuren in de Parijse metro: met een van de drukste metronetwerken van Europa kun je het beste met de metro reizen buiten de spitsuren, namelijk tussen 8u en 10u en tussen 17u en 20u.

  • Vermijden van grote stationsknooppunten: Châtelet, Nation, Gare de Lyon en ook Montparnasse zijn haltes en stations die je moet vermijden als je tijd (en stress) wilt besparen. Dit zijn erg grote stations en het kan ruim 10 minuten duren om van het ene naar het andere punt te reizen. Weinig tijd? Spring dan eerder op de RER om extra tussenstops te vermijden.

  • Oppassen voor zakkenrollers: de metro van Parijs is relatief veilig maar zorg er toch voor dat je alle bezittingen en waardevolle spullen in een veilige tas opbergt en niet uit het zicht verliest. Zoals in elke wereldstad kunnen zakkenrollers actief zijn in de drukke metrostations en RER-treinen.

  6. Maak gebruik van gratis metro apps

  Download de gratis Paris Metro-app Citymapper. Deze app helpt je bij het plannen van je route en toont de dichtstbijzijnde metrostations in de omgeving. Een andere handige optie is de Bonjour RATP-app voor live dienstregelingen en updates. Ook kun je via deze app digitale metrokaartjes kopen, mits je al een Navigo Easy-pas gekocht hebt. Verder is uiteraard ook Google Maps prima om je weg te vinden in de metro van Parijs.

  TIP: je kan ook nog steeds gebruik maken van de gratis kaarten die verkrijgbaar zijn bij de meeste loketten in de metrostations.

  Beste tips voor het gebruik van de Parijse metro
  Beste tips voor het gebruik van de Parijse metro

  7. Dit zijn de mooiste metrostations van Parijs

  • Arts et Métiers is ingericht in een stijl die doet denken aan de romans van Jules Verne
  • Cluny – La Sorbonne waarvan de plafonds versierd zijn met prachtige mozaïeken
  • Cité met prachtige lampen in retrostijl
  • Louvre-Rivoli is dan weer versierd met kopieën van enkele van de belangrijkste werken die in het Louvre worden tentoongesteld
  • Abbesses heeft een prachtige fresco dat een periode uit de geschiedenis van Frankrijk voorstelt

  8. Bekende bezienswaardigheden in Parijs en bijhorende metrohaltes

  Een eerste keer naar Parijs? Dan mag een bezoekje aan de top 10 bezienswaardigheden in Parijs uiteraard niet ontbreken.
  Ontdek hieronder welke metrohaltes je moet nemen om een aantal bekende attracties in Parijs te bezoeken. Bestel je tickets ook zeker online op voorhand, om zo de wachtrijen te vermijden.

  • De Eiffeltoren | Metrohalte ‘Bir-Hakeim’ of ‘Ecole Militaire’  (tickets Eiffeltoren boeken)
  • Het Louvre | Metrohalte ‘Palais-Royal’ of ‘Musée du Louvre’ (tickets Louvre boeken)
  • Musée d’Orsay | Metrohalte ‘Solférino’ (tickets Musée d’Orsay boeken)
  • Arc de Triomphe | Metrohalte ‘Charles de Gaulle-Etoile’ (tickets Arc de Triomphe boeken)
  • Disneyland | RER A ‘Marne la Vallée / Chessy’ (tickets Disneyland Paris boeken)
  • Château de Versailles | RER C ‘Château Rive Gauche’ (tickets Château de Versailles boeken)

  De metro nemen in Parijs is een geweldige manier om de stad te ontdekken. Je bent nooit ver van een metrostation of RER en meestal wacht je niet langer dan vijf minuten op de volgende trein. Tijd om metrokaartjes en tickets online te kopen en de lichtstad te verkennen.

  Veelgestelde vragen over reizen met de metro in Parijs & tickets

  Welk type kaartjes en tickets je moet kopen voor de Parijse metro, hangt af van de duur van je verblijf en hoeveel gebruik je gaat maken van het openbaar vervoer. Bovenaan dit artikel een handig overzicht met alle mogelijke metrokaartjes en tickets, met bijhorende tarieven/prijzen. De meest bekende kaartjes zijn Ticket t+ en een carnet van 10 metrokaartjes (carnet enkel nog digitaal te verkrijgen).

  De metro van Parijs heeft 16 lijnen die zijn aangegeven met een nummer (1 -14 en er zijn 2 extra lijnen) en een kleur. Er zijn méér dan 300 stations, zodat je nooit meer dan een paar minuten moet lopen om de volgende metrohalte te vinden.

  De metrotreinen rijden doorgaans van 5.30 uur 's morgens tot 01.00 uur na middernacht. Vrijdag en zaterdag werken ze nog een uurtje langer, tot 02.00u uur. Het tijdsverschil tussen de treinen kan tussen de 2 en 15 minuten bedragen. Tijdens de spitsuren komen de drukste lijnen elke paar minuten aan.

  Voor meer precieze informatie over de dienstregeling, openingstijden en de eerste/laatste metro in Parijs, kijk op best op de website van Ratp.fr.

  Het transportsysteem RATP in Parijs is verdeeld in 6 zones. Met een Ticket t+ mag je reizen in het stadscentrum in de zones 1 en 2. Binnen deze zones liggen ook de meeste attracties.

  Hou er rekening mee dat bepaalde populaire bestemmingen buiten zone 1 en 2 liggen. Versailles ligt bijvoorbeeld in zone 4 en is te bereiken via RER C. Disneyland ligt in zone 5 en is te bereiken via RER A.

  De luchthaven van Charles de Gaulle ligt in zone 5. Neem hiervoor RER B. Een ticket kost je 11,45€ en de reis duurt ongeveer 30 à 40 minuten. Koop je kaartje bij de automaat in het metrostation.

  Ja, het is over het algemeen veilig om met de metro te reizen in Parijs. Toch is het beter om voorzichtig te zijn met zakkenrollers, vooral tijdens drukke tijden in de metro en RER. Ook steeds extra oppassen rond de metrostations van de beroemde bezienswaardigheden in Parijs zoals de Eiffeltoren, Louvre, Sacré-Coeur, enz...

  Deel dit artikel