Op zoek naar de top 10 van klassieke, typische Franse gerechten in Parijs? En de beste adresjes om typisch te eten? Parijs is niet alleen het culturele hart van Frankrijk, maar ook het culinaire middelpunt waar eeuwenoude tradities en moderne smaken samenkomen. De Franse keuken staat wereldwijd bekend om haar verfijning en rijke smaken, en in Parijs proef je die uiteraard het best. Van de leukste bistro’s tot drukbezochte markten, overal in de stad vind je gerechten die symbool staan voor de Franse eetcultuur. De Fransen nemen eten heel serieus.
In dit artikel nemen we je mee langs een aantal bekende Franse (voor)gerechten die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Parijs. Denk aan klassiekers in de Franse keuken zoals coq au vin of boeuf bourguignon, maar ook aan streetfood zoals crêpes en croque-monsieurs. En we delen ook enkele typische desserts die heel populair zijn in Parijs. Of je nu voor het eerst in Parijs bent of al meerdere keren de lichtstad hebt bezocht, de Franse gerechten en desserts blijven steeds verrassen. Bon appétit!
TIP: betaalbaar eten in een wat duurdere bistro of brasserie in Parijs? Bestel een betaalbare lunchformule over de middag. Water bij het eten? Bestel een carafe d’eau in plaats van een eau mineral. Dan krijg je kraanwater die niet in rekening wordt gebracht.
• Leuk om te doen: Tickets Rondvaart op de Seine met Bateaux Mouches (1u) →
• Handige combi: Tickets Louvre Museum + Eiffeltoren 2e verdieping of top →


Plan je volgende citytrip naar Parijs!
• Citytrip zonder tijdverlies & stress? Boek een reisplanning Parijs op maat →
• Onze favoriete hotels in Parijs om heerlijk te overnachten
• Boek je tickets, tours & attracties op Tiqets
• Evenementen, concerten (Candlelight) & shows op Fever
• Bol.com voor leuke reiskoffers & reisgidsen over Parijs
• Goedkoop je auto parkeren in Parijs via Parclick
1. Oeuf mayonnaise: een van de meest bekende Franse voorgerechten in Parijs
Oeuf mayonnaise is een Frans voorgerecht van een zachtgekookt ei met een flinke lepel romige, vaak huisgemaakte mayonaise. Simpel, maar vol smaak. Het draait hier om perfectie: een precies goed gegaard ei en een luchtige mayo met nét genoeg pit. Een tijdloze favoriet in de Franse bistrokeuken.
• Waar oeuf mayonnaise eten in Parijs? Bouillon Pigalle (18e), Grande Brasserie (4e) of Chez Marcel (6e)
2. Soupe à l’oignon: klassieke Franse uiensoep met kaas en stokbrood
Soupe à l’oignon is een klassieke Franse uiensoep, gemaakt van gekaramelliseerde uien en bouillon, vaak geserveerd met een stuk brood en gesmolten kaas erop. Een voorgerecht die je in Parijs vooral in traditionele bistro’s op het menu vindt en perfect voor op een frisse avond.
• Waar soupe à l’oignon eten in Parijs? Au Pied de Cochon (1e) of La Jacobine (6e)
3. Steak tartare: typische favoriet in de Franse keuken en onder de parijzenaars
Steak tartare is een klassiek Frans gerecht van rauw, fijngehakt rundvlees, op smaak gebracht met ingrediënten zoals ui, kappertjes, augurk, mosterd en een rauwe eidooier. Het wordt vaak geserveerd met frietjes en aan tafel naar smaak gemengd. Een favoriet onder liefhebbers van de Franse keuken.
• Waar steak tartare eten in Parijs? Le Bon Georges (9e) of Le Severo (14e)
4. Steak frites: populair in zowel traditionele brasseries als moderne bistro’s
Steak frites is een erg populair Frans gerecht bestaande uit een sappige entrecote, geserveerd met knapperige frietjes en vaak vergezeld van een geheime, romige saus. Het is een eenvoudige maar verfijnde klassieker die symbool staat voor de Franse bistrocultuur.
• Waar steak frites eten in Parijs? Le Relais de l’Entrecôte (meerdere vestigingen) of La Bourse et La Vie (2e)
5. Croque-monsieur: ideaal voor een snelle en lekkere lunch
De beroemde croque-monsieur is gemaakt van geroosterd brood met ham en gesmolten kaas, vaak bedekt met een romige bechamelsaus voor extra smaak. Dit iconische gerecht werd in Parijs geboren staat op de menukaart van veel cafés en bistro’s. Ideaal wanneer je op zoek bent naar een snelle, smakelijke lunch.
• Waar croque-monsieur eten in Parijs? Fric-Frac (18e), Le Petit Clair (7e) of in vele parijse cafés & bistro’s


6. Coq au vin: heerlijk stoofpotje van kip in rode wijn
Coq au vin, nog zo’n een echte klassieker in de Franse keuken waarin kip langzaam wordt gegaard in rode wijn, samen met spek, champignons en zilveruitjes, wat resulteert in een rijke en hartige smaak. Oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne, wordt dit gerecht vaak geserveerd met aardappelen of brood om de smaakvolle saus op te nemen.
• Waar coq au vin eten in Parijs? Le Petit Châtelet (5e) of Le Procope (6e)
7. Boeuf bourguignon: een echte klassieker op de Franse menukaart
Boeuf bourguignon is ook een stoofgerecht waarbij rundvlees langzaam wordt gegaard in rode wijn, samen met spek, champignons, uien en aromatische kruiden. Toonbeeld van de Franse landelijke keuken en wordt het vaak geserveerd met aardappelpuree of pasta.
• Waar boeuf bourguignon eten in Parijs? Au Bourguignon du Marais (4e) of Chez Fernand Christine (6e)
8. Escargots: voor avontuurlijke liefhebbers van slakken
Escargots zijn slakken die worden bereid in een geurige combinatie van knoflook, peterselie en boter, vaak geserveerd in hun schelp. Hoewel het voor sommigen een avontuurlijke keuze lijkt in Parijs, zijn escargots er heel geliefd om hun rijke smaak en zachte textuur.
• Waar escargots eten in Parijs? Escargot Montorgueil (2e) of Chez Janou (3e)
9. Hachis parmentier: ovengerecht met gehakt en aardappelpuree
Hachis parmentier is een ovengerecht bestaande uit een laag gekruid gehakt, bedekt met romige aardappelpuree en afgewerkt met een goudbruine korst. Het is de Franse variant van shepherd’s pie en werd populair dankzij Antoine Parmentier, die de aardappel introduceerde in de Franse keuken.
• Waar hachis parmentier eten in Parijs? Bistrot Paul Bert (11e) of Polidor (6e)
10. Confit de canard: geliefde specialiteit in veel Parijse bistro’s
Confit de canard is een gerecht waarbij eendenbouten langzaam worden gegaard in hun eigen vet, resulterend in boterzacht vlees met een knapperige huid. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuidwest-Frankrijk, is het tegenwoordig een populaire specialiteit in Parijse bistro’s. Geserveerd met gebakken aardappelen of een frisse salade. Ook het gerecht cassoulet de canard kan je vaak op de menukaart terugvinden.
• Waar confit de canard eten in Parijs? Au Pied du Fouet (7e) of La Tour d’Argent (5e)
EXTRA: 5x beroemde desserts in Parijs die je niet mag missen
• Paris-brest: rond, luchtig soezendeeggebakje gevuld met romige pralinévulling en vaak bestrooid met amandelschaafsel en poedersuiker, oorspronkelijk gemaakt ter ere van een wielerwedstrijd tussen Parijs en Brest (lekker bij Yann Couvreur)
• Mille-feuille: elegant Frans gebakje bestaande uit laagjes knapperig bladerdeeg en romige banketbakkersroom, vaak afgewerkt met glazuur of poedersuiker (lekker bij Philippe Conticini)
• Opéra: Franse lekkernij met dunne lagen amandelbiscuit, doordrenkt met koffie, afgewisseld met koffiecrème en ganache, en afgewerkt met een glanzende chocoladelaag (lekker bij Dalloyau)
• Saint-Honoré: klassiek Frans dessert met een bodem van bladerdeeg, omringd door met karamel omhulde soezen en gevuld met romige banketbakkersroom of luchtige slagroomtoefjes (lekker bij Cédric Grolet)
• Baba au rhum: luchtig, gistgebakken cake dat doordrenkt is met rum en vaak wordt geserveerd met slagroom of gekonfijt fruit (lekker bij Stohrer)